kistdekorationer

Vad kan man ha för dekorationer på kistan?

Det finns inga rätt eller fel när det gäller kistdekorationer. Tänk på att göra dekorationerna så personliga som möjligt för den som har avlidit. Blommor, ljus och fotografier är vanliga inslag i dekorationerna.

Vid de flesta begravningar så brukar man dekorera kistan och göra den så fin som möjligt. Begravningsbyrån hjälper er gärna med förslag på kistdekorationer och ger er olika alternativ och visar hur det skulle kunna se ut. Ta god tid på dig när du bestämmer vilka dekorationer som ska pryda kistan och tänk på alla detaljer.

Katafalktäcke

Oftast så klär man kistan med ett så kallat katafalktäcke som är ett fint broderat tyg. Dessa kan se ut på lite olika sätt och det vanligaste är att de är vita. Du kan få tag i ett katafalktäcke ifrån din begravningsbyrå eller hos den aktuella kyrkan.

Blomdekorationer

Traditionen att smycka kistan med vackra blommor kom under 1900-talets första hälft. Idag är det fortfarande familjen och de närmast anhöriga som bidrar med denna utsmyckning för att hedra den bortgångne.

Man kan placera blomsterarrangemang ovanpå och bredvid kistan. Bredvid kistan så brukar det stå större blomsterdekorationer och du kan välja vilken typ av blommor du vill. Man brukar välja blommor som man vet att den avlidne tyckte om eller blommor som passar årstiden. Arrangemangen finns t ex som buketter och kransar.

Möjligheterna med blomsterdekorationerna är många. Det går att binda in föremål i dekorationerna. Det kan vara saker som representerar till exempel den avlidnes jobb eller fritidsintresse såsom en pensel eller en fiol.

De flesta blomsterarrangemang innehåller någon form utav band. Det kan antingen vara tomt eller ha text broderat. Oftast står det namn och födelse- samt dödsdatum på bandet men det kan även stå en personlig text om den avlidne. Du får välja vilken färg på bandet du tycker passar.

Foto på den avlidne

Det går också bra att sätta ett foto på den avlidne på kistan eller på ett bord bredvid kistan. Välj en bild som representerar den bästa sidan hos personen där han eller hon var riktigt glad och placerade det sedan i en vacker ram.

Ljus

Du kan även använda ljus som dekorationer. Det gäller att placera dem så att ingenting fattar eld. Du kan använda i princip hur många ljus som helst runt omkring kistan. Det är fint att ha ljus både direkt på golvet och i större ljusstakar.

Jämför leverantörer

När du väljer leverantör utav dekorationerna så jämför priser och kvalitet då det varierar en hel del. Det bästa är om du har möjlighet att träffa floristen som gör dekorationer och får titta på andra arrangemang som denne har gjort. Då kan ni gemensamt komma överens om hur kistdekorationerna ska se ut. Bestäm slutsumman på allting med en gång så slipper du bli chockad över hur dyrt allting blev i slutändan. Florister kan dra ner priset en aning om du ska göra en stor beställning – speciellt vid begravningar.