kostnader begravning

Kostnader vid dödsfall och begravning

Det är mycket att tänka på vid en begravning och priserna varierar en hel del beroende på i vilken omfattning ceremonin ska hållas och hur många som kommer. Även val av kista och/eller urna spelar en roll för kostnaden. Din begravningsbyrå hjälper dig att hitta de alternativ som känns rätt.

 

Det vanligaste är att en begravning brukar kosta runt 25 000 kronor. Du kan dock komma undan med ett pris runt 8 000 kronor om begravningen är i det enklare laget, eller ännu mindre om ingen ceremoni önskas alls. Det finns även människor som lägger närmare 100 000 kronor på begravningen, men det är ytterst ovanligt. Mellan 20 000 och 30 000 brukar man få räkna med. De stora kostnadsdrivarna är valet av kista, minnesstundsservering samt eventuell gravsten.

 

De stora kostnadsdrivarna är valet av kista, minnesstundsservering samt eventuell gravsten.

 

Kostnader som du får räkna med är transporter, vilket blir olika dyrt beroende på hur långa dessa är. Dödsannonsen kostar även den olika beroende på hur du vill ha den och om den ska vara i flera olika tidningar. Det som avgör kostnaden på dödsannonsen är framför allt dess storlek (beroende på vad du vill skriva i den) samt vilken tidning som den ska publiceras i. Man får räkna med ca 3 000kr i en lokaltidning eller uppemot det dubbla i en större Stockholms- eller rikstidning (ex. DN eller SvD).

Värt att notera är att levande musik ofta bidrar till att höja hela ceremonins upplevelse, och ofta en investering som anhöriga är nöjda med.

Du kommer antagligen att vilja ha musik på begravningen och det kanske finns någon i familjen eller en vän som är duktig på att sjunga eller spela. Om så inte är fallet så finns det personer att hyra in för detta ändamål. Musikarrangemang ifrån andra än den avlidnes anhöriga kostar en del och ni bör komma överens om utförande och pris innan. Solister m.fl. tar allt mellan 1 000kr till 6 000 kr. Värt att notera är att levande musik ofta bidrar till att höja hela ceremonins upplevelse, och ofta en investering som anhöriga är nöjda med. I mars 2019 slutar Svenska Kyrkan även att tillåta uppspelning från Spotify i kyrkan, på grund av musikrättigheter.

 

Den klassiska smörgåstårtan uppskattas fortfarande av många och är ett vanligt val i de flesta lägen.

 

Efter själva ceremonin brukar man hålla en minnesstund, antingen hemma hos någon eller i kyrkans församlingslokal. Det finns även många fina caféer och minnesstundsserveringar som erbjuder bra service och hjälp med allt. Dessa förmedlas allt som oftast via begravningsbyrån, som även hjälper er välja rätt ställe baserat på era önskemål. Kostnaden för minnesstunden avgörs av vad du vill bjuda på. Du kan bjuda på lunch eller middag, exempelvis en buffé utav mindre pajer och rätter. Du kan även bjuda på fika i form av kaffe och kaffebröd. Vad ni ska servera beror på egna önskemål samt om begravningen är på förmiddagen (lämpligt att servera lunch eller smörgåstårta) eller om ceremonin är på eftermiddagen (räcker ofta med kaffe och kaka). Den klassiska smörgåstårtan uppskattas fortfarande av många och är ett vanligt val i de flesta lägen, ett kuvert kostar vanligen minst ca 200kr.

Kistan och eventuell urna (vid kremation) varierar också en hel del i pris. Blomsterarrangemang och gravblomster samt andra dekorationer tillkommer också. Det kan tyckas riktigt svårt att veta hur man vill ha det men återförsäljarna är vana vid det och de hjälper dig gärna att bestämma dig för något som kommer att kännas rätt. Gravstenen kostar också och även där varierar priset en del beroende på vilken typ av gravyr och sten du vill ha, men man bör räkna med minst ca 10 000kr för en ny gravsten.

 

Det finns många tjänster på nätet som hjälper er beräkna kostnaderna i förhand, i lugn och ro med er familj.

Begär offert och jämför flera begravningsbyråer:

Lavendla Begravningsbyrå – planera begravningen online och begär offert här.

Wilja Begravning – planera begravningen online och begär offert här.

 

Fotnot: Denna artikel sågs över och uppdaterades 2019-01-16