kostnader begravning

Kostnader vid dödsfall och begravning

Det är mycket att tänka på vid en begravning och priserna varierar en hel del beroende på i vilken omfattning ceremonin ska hållas och hur många som kommer. Även val av kista och/eller urna spelar en roll för kostnaden. Din begravningsbyrå hjälper dig att hitta de alternativ som känns rätt.

Det vanligaste är att en begravning brukar kosta runt 20 000 kronor. Du kan dock komma undan med ett pris runt 8 000 kronor om begravningen är i det enklaste laget. Det finns även människor som lägger närmare 100 000 kronor på begravningen men det är ytterst ovanligt. Mellan 15 000 och 25 000 brukar man få räkna med.

Begär offert och jämför flera begravningsbyråer:

Lavendla Begravningsbyrå – planera begravningen online och begär offert här.

Wilja Begravning – planera begravningen online och begär offert här.

Om hemförsäkringen debiterar höga eller låga avgifter avgör en hel del. Om du vill ha begravningen i en annan församling än den avlidnes hemförsamling så kostar det extra. Kostnader som du får räkna med är transporter, vilket blir olika dyrt beroende på hur långa dessa är. Dödsannonsen kostar även den olika beroende på hur du vill ha den och om den ska vara i flera olika tidningar.

Du kommer antagligen att vilja ha musik på begravningen och det kanske finns någon i familjen eller en vän som är duktig på att sjunga eller spela. Om så inte är fallet så finns det personer att hyra in för detta ändamål. Musikarrangemang ifrån andra än offrets anhöriga kostar en del och ni bör komma överens om utförande och pris innan.

Efter själva ceremonin så brukar man hålla en minnesstund, antingen hemma hos någon eller i kyrkans församlingslokal. Kostnaden för minnesstunden avgörs av vad du vill bjuda på och om du vill ha någon typ av musikframträdande även där. Du kan bjuda på lunch eller middag, exempelvis en buffé utav mindre pajer och rätter. Du kan även bjuda på fika i form av kaffe och kaffebröd. Du kan få en offert ifrån en cateringfirma som ordnar allting åt dig. Det kan förenkla allt betydligt om det är många gäster vid begravningen.

Kistan och eventuell urna varierar också en hel del i pris. Blomsterarrangemang och gravblomster samt andra dekorationer tillkommer också. Det kan tyckas riktigt svårt att veta hur man vill ha det men återförsäljarna är vana vid det och de hjälper dig gärna att bestämma dig för något som kommer att kännas rätt. Gravstenen kostar också och även där varierar priset en del beroende på vilken typ av gravyr och sten du vill ha.