kista

Vad ska man tänka på när man väljer kista?

Valet av kista kan vara svårt, då utbudet är stort. Man kan få i princip vilken design man vill inom rimliga ramar. Ibland har den avlidne haft önskemål om kista innan sin död.

Kistor finns i olika material och färger. Se alternativ här.

Att välja kista kan kännas riktigt svårt då utbudet är stort. I vissa fall har den avlidne sedan tidigare gett sina önskemål på en kista, men om så inte är fallet så får man leta sig igenom urvalet som finns på marknaden. I denna fråga brukar begravningsbyrån vara behjälplig. Det allra vanligaste är att man väljer en standardkista i färdig design men man kan även beställa en som är speciellt designad efter dina önskemål. Ibland finns det en tradition inom släkten att man har liknande kistor när det gäller träslag, mönster o.s.v.

Man bör börja fundera på vilken kista man vill ha så fort som möjligt, då detta är ett av de val som bör göras snarast.

Man bör börja fundera på vilken kista man vill ha så fort som möjligt, då detta är ett av de val som bör göras snarast. Dels för att slippa stressa och kunna ta en genomtänkt beslut, men även för att det kan vara en viss leveranstid om man vill ha en unik eller specialgjord kista.

Även om den avlidne ska kremeras, måste man ha en kista att lägga kroppen i. Många väljer dock en enklare kista, då den kommer att brinna upp under kremeringen. Vanligtvis sker kremeringen några dagar efter ceremonin, men den kan även ske innan ceremonin om man hellre vill det.

Kistans material

Kistans material skall vara brännbart och miljövänligt samt ha en viss stabilitet för att klara en värdig hantering och jordtryck vid eventuell jordbegravning. Vanligtvis är de tillverkade av spånskivor, furu, ek, björk eller bok. Skarvar och handtag kan ibland vara tillverkade av metall.

Kistans utseende och inredning

Exempel på kistan Sandholms inredning, med kudde och lakan.

Idag finns det ett stort urval av allt ifrån klassiska träkistor till moderna, och trendiga kistor med mer attityd.

De flesta kistor är runt två meter långa och ca 50 cm breda. Vill man ha en större eller mindre kista så går även det att ordna, då vissa modeller även kommer i XL-utförande. Många tror att man måste beställa en klassisk kista i ljust eller mörkt trä. Detta stämmer dock inte, då man kan välja vilken färg och utsmyckning man än vill till kistan. Idag finns det ett stort urval av allt ifrån klassiska träkistor till moderna, och trendiga kistor med mer attityd.

Inredningen består vanligtvis av en vadderad bädd, klädda sidor, kudde och ett vadderat täcke. Tyget kan variera från enkel papperskvalitet till mer påkostad tygkvalitet. Man kan även förse kistan med egen inredning i form av lakan, kudde och täcke.

Pris

Priset på en normalstor kista brukar ligga mellan 6 000 – 10 000 kr.

Priset på en normalstor kista brukar ligga mellan 6 000 – 10 000 kr. Man kan dock hitta enklare kistor för från ca 3 000 kr. Sedan kan priset stiga i princip hur mycket som helst. Valet av träslag, kistans inredning och utsmyckning är de främsta faktorerna som påverkar priset på kistan.

Minnessaker i kistan

Om man vill lägga ned saker i kistan så fungerar det utmärkt. Det kan till exempel vara smycken, fotografier, ett brev eller något annat som betydde mycket för den bortgångne. Om personen ska kremeras så bör sakerna inte vara med vid kremeringen utan läggas i eller bredvid urnan så de inte blir förstörda eller går iväg till återvinning.

Det händer att människor vill begravas tillsammans med askan utav sina husdjur om dessa har avlidit tidigare och personen i fråga har sparat askan i en urna hemma. Det finns ingen lag som säger att det inte är möjligt och man får i så fall fråga kyrkogårdsförvaltningen i fråga om det går för sig. Vissa anser att djur inte är tillhörigheter och att kyrkogårdar avsedda för människor inte ska innehålla djur.