blommor

Vad ska man ha för blommor på begravning?

Det finns inga måsten när det gäller blomsterarrangemang till begravningen. Det kan vara bra att tänka på vad den avlidne tyckte om för blommor och vilken årstid det är.

Om man ska arrangera en begravning och välja ut blommor så är det finns det en del saker man bör tänka på. De olika arrangemangen ska passa ihop med varandra och kistan. Ett tips är att variera form och storlek på arrangemangen samt välja olika färger som går ihop.

Blommor för olika årstider

Det kan vara praktiskt och passande att välja blommor efter årstid. Olika blommor är olika svåra att få tag i under vissa delar av året.

 • Våren
  På våren rekommenderas ljusa färger och pasteller. Exempel på blommor du kan använda på våren är orkidéer, liljor och liljekonvaljer.
 • Sommaren
  På sommaren så använder man med fördel de starkaste färgerna. Alla färgglada blomster passar på sommaren och var inte rädd för att blanda färger.
 • Hösten
  På hösten så är det fint att återspegla årstidens varma färger som är rött, orange och gult i olika toner. Det finns vackra kransar utav höstlöv som passar utmärkt.
 • Vintern
  På vintern så rekommenderas mörka färger och glitter och gulddetaljer är i fokus. Rött passar också bra och vanliga röda rosor är jättefint på vintern. Du kan även välja en vit bukett för att återspegla snön ute. Om begravningen är kring jul så passar amaryllis och mistelkransar.
Beställ i tid

Var ute i god tid när du beställer arrangemangen. Du bör göra dina beställningar senast två dagar innan och om du är osäker på vad du vill ha så bör du rådgöra med floristen en vecka innan. Denne hjälper dig gärna med vad som passar med vad och ger dig olika alternativ tills du hittar något som känns bra.

Låt floristen hjälpa dig om du tycker det är jobbigt eller svårt att välja blommor.


Har du koll på din privatjuridik?

Vill du dela allt med sambon, eller bara bohaget? Står sommarstugan som enskild egendom eller giftorättsgods? Gör Lavendlas kostnadsfria snabbtest på 2 min och se vad just du behöver.

Ta kontroll över din juridiska situation redan idag!


Efter begravningen

Blommor som kommit till begravningen tas inte med hem av anhöriga. De kan följa med kistan, läggas ut på grav eller placeras på anvisad blomsterplats på respektive kyrkogård. Man kan göra det själv, men annars sköts det om av begravningsentreprenören eller kyrkans personal.

Blommor för gäster

Det vanligaste när man är gäst på begravning är att ta med sig en handblomma. Det brukar vara en röd ros, men man kan även välja andra blommor eller en mindre bukett om man vill det. Handblomman läggs sedan på kistan eller i graven när man tar sitt farväl.

Man kan även beställa blommor i form av en bukett eller krans att lägga vid kistan. Flera personer kan gå ihop om en krans eller bukett. Du kan köpa de blommor du själv tycker passar och skriva en hälsning till. Hälsningen bör riktas till den avlidne och du kan skriva några ord om er relation på kortet eller bandet.

Vill du räcka över blommor till värden eller värdarna för begravningen så kan du skriva att du deltar i sorgen och finns för dem om de behöver någon som ställer upp. Om du står dem mycket nära så kan du skriva ett längre brev till dem och överräcka personligen.