vett och etikett

Vett och Etikett på begravning

Som gäst på en begravning så finns det en del etikettregler som bör följas. Dessa behandlar bland annat kläder och placering i kyrkan. Se också till att ta med dig något till värden för begravningen.

När du är gäst på begravning så bör du tänka på att anlända ca 15 minuter innan själva ceremonin börjar. Då är du där i god tid och hinner på så sätt hälsa på de andra gästerna samt växla några ord med värden för begravningen.

Ett sätt att visa sin sorg och medkänsla för de närmast anhöriga till den avlidne är att lämna över eller sända en kondoleans till dem. Det bästa är om du har möjlighet att lämna över den direkt på begravningen. Till hälsningen så kan du räcka över blommor eller något annat som du vet att personen i fråga skulle uppskatta. Skriv en personlig hälsning till värden. Vad du skriver beror helt på hur nära du står den avlidnes anhöriga. Ett annat sätt att kondolera är att besöka den dödes hem med kaffebröd och låta den eller de som bor där veta att du ställer upp för dem om det behövs.

I kyrkan brukar de närmast anhöriga till den avlidne sitta på en sida och de bekanta på den andra sidan. Om det är få gäster så sitter alla på samma sida. Vilken sida som gäller är olika för olika kyrkor så hör med prästen vad som gäller.

Något annat du ska tänka på är hur du klär dig. Om det står ”ljus klädsel” i inbjudan så betyder inte det att man ska ha ljusa kläder på sig utan det är detsamma som lediga kläder. Då kan du ta på dig det du tycker om.

Om det står ”klassisk klädsel” så betyder det att du som man ska ha på dig svart kostym med vit skjorta och svart slips samt svarta skor. Du som kvinna ska ha på dig svart klänning eller dräkt samt svarta skor och eventuellt en svart hatt. Barnen kan ha sina vanliga finkläder oavsett färg.

Även om det inte står någon klädkod så kan det vara bra att tänka på att inte komma hur som helst. Du bör inte ha på dig en t-shirt med text på eller något som skriker i för mycket färg. Djupa urringningar och korta kjolar är inte heller ett bra alternativ. Självklart så ska du även komma dit hel och ren.