vett och etikett

Vett och Etikett på begravning

Som gäst på en begravning så finns det en del etikettregler som bör följas. Dessa behandlar bland annat kläder och placering i kyrkan.

När du är gäst på begravning så bör du tänka på att anlända ca 15 minuter innan själva ceremonin börjar. Då är du där i god tid och hinner på så sätt hälsa på de andra gästerna samt växla några ord med värden för begravningen. Vanligen så är begravningsentreprenören på plats ca 1 timme innan start för att förbereda och familjen kommer ofta kort därefter. Att som gäst vara allt för tidig kan vara stressande för den närmsta familj som i många fall själva tar en enskilt farväl innan ceremonins början. Det är dock absolut helt uteslutet att komma för sent till begravningen.

Det är dock absolut helt uteslutet att komma för sent till begravningen.


Har du koll på din privatjuridik?

Vill du dela allt med sambon, eller bara bohaget? Står sommarstugan som enskild egendom eller giftorättsgods? Gör Lavendlas kostnadsfria snabbtest på 2 min och se vad just du behöver.

Ta kontroll över din juridiska situation redan idag!


Ett sätt att visa sin sorg och medkänsla för de närmst anhöriga till den avlidne är att sända en kondoleans till dem. Detta görs idag vanligen genom att man kontaktar en lämplig minnesfond (se dödsannonsen) för att lämna en minnesgåva. Fonden i fråga skickar sedan ut ett gåvobevis med en kondoleanshälsning på till de anhöriga, kyrkan eller begravningsbyrån.

Ett annat sätt att kondolera är att besöka den dödes hem med kaffebröd och låta den eller de som bor där veta att du ställer upp för dem om det behövs.

I kyrkan brukar de närmast anhöriga till den avlidne sitta på den avlidnes vänstra sida och de bekanta på den högra sidan sidan. Kistan är vänd med huvudet längst bort, så att kroppen är vänd mot dem som samlats i lokalen. Detta gör att den avlidnes vänstra sida, är till höger i lokalen, där alltså de närmst anhöriga ska sitta.

Något annat du ska tänka på är hur du klär dig. Om det står ”ljus klädsel” i inbjudan/dödsannonsen innebär att du bör klä dig i milda och ljusa färger såsom beige, ljusblått, ljusrosa, ljusgrått osv. ”Valfri klädsel” innebär att klädkoden är något friare, och du kan välja det som du finner lämpligt.

Om det står ”klassisk klädsel”, eller att det inte står någonting,  så betyder det att du som man ska ha på dig svart kostym med vit skjorta och svart slips samt svarta skor. Är du nära anhörig ska du istället ha en vit slips. Du som kvinna ska ha på dig svart klänning eller dräkt samt svarta skor och eventuellt en svart hatt. Barnen kan ha sina vanliga finkläder oavsett färg.

Självklart så ska du även komma dit hel och ren.

Djupa urringningar och korta kjolar är inte heller ett bra alternativ. Självklart så ska du även komma dit hel och ren. Skrikiga färger bör allt som oftast också undvikas.

Fotnot: Denna artikel sågs över och uppdaterades 2019-01-16