dödsfall barn

Hur berättar man för barn om dödsfall?

Man ser olika på döden i olika åldrar och det är inte enkelt att berätta för ett barn om att någon har dött. Låt barnet ställa så många frågor hon eller han vill och svara så utförligt du kan på dem. Se till att lyssna noga på allt ditt barn har att säga.

Tänk på att prata om döden med barn på ett sätt som är anpassat efter barnets ålder.

Det kan uppfattas som mycket svårt att berätta för barn om dödsfall. Detta gäller speciellt om barnet stod mycket nära den avlidne. Barn fungerar olika i olika åldrar och det viktigaste man ska tänka på är att lyssna på vad barnet har att säga och dess tankar och känslor.

Berätta för små barn

Om barnet är litet så berätta om att man inte lever för evigt. De kan ha svårt att förstå att döden är slutet. Du kan beskriva det som att man byter liv efter ett tag och man träffas igen i ett senare liv. Om någon är allvarligt sjuk och snart kommer att dö så kan du redan då förklara för barnet att man inte alltid kommer att leva på jorden.

Barn under fem år

För barn under fem år så kan det vara svårt att förstå vad döden egentligen innebär och det är vanligt att de tror att den som har avlidit kommer tillbaka. Därför kan sorgen komma helt plötsligt eller som en chock när barnet väl inser att personen inte kommer tillbaka. Barnet kan då uppleva stark oro och stress samt känna sig sjuk och uppleva en stark trötthet.

Sorgen hos ett barn kan också visa sig i ilska eller sömnsvårigheter. Många mindre barn ser sig själva som centrum av världen och kan därför uppfatta att de själva är skyldiga till vad som har hänt. Då är det viktigt att förklara att det inte är så och att alla kommer att dö. Det bästa är att barnet får vara hemma ifrån dagis och vara med familjen om han eller hon mår dåligt.

Barn mellan fem och tio år

Om barnet är mellan fem och tio år så förstår hon eller han att döden är för evigt men det kan ändå kännas ganska otydligt. Många tankar om hur den döde ser ut i kistan eller om den döde är i luften eller himlen förekommer. Låt barnet ställa så många frågor han eller hon vill och försök att besvara dem så utförligt som möjligt.

Barn mellan tio och tolv

Ett barn mellan tio och tolv år har större perspektiv på saker och vet helt vad döden innebär. Det kan vara svårt för barnet att ta itu med all sorg på en gång och kanske därför bara släpper ut en del i taget. Berätta att det är helt okej att vara ledsen och gråta hur mycket som helst.

Barn i tonåren

I tonårsperioden så förstår barnet att det som hänt kommer att påverka framtiden och hon eller han kan bli mycket upptagna i sina egna tankar och funderingar. Många tonåringar stänger sin sig och vill inte prata om det som har inträffat och det ska man acceptera då alla bearbetar sorg på sitt eget sätt. Visa dock att du alltid är öppen för att prata om ditt barn vill det.

Vi kommer alla att dö. Ändå känns det ofta väldigt svårt när någon i vår närhet dör. Precis som vuxna reagerar barn väldigt olika när det inträffar. Det är viktigt att prata med barnet på ett sätt som är anpassat till dess ålder.

Förr i tiden när människor föddes och dog i hemmen var det lättare att förstå livets början och slut. Det kan vara klokt att som förälder prata om detta i förväg.