gravsten

Vad ska man tänka på när man väljer gravsten?

När du väljer gravsten så finns det mycket att fundera på. Olika begravningsplatser har olika regler för vilka stenar de tillåter och det finns många olika material, former och gravyr att välja bland.

Det händer att människor lämnar önskemål innan de dör om hur gravstenen ska se ut. Om så inte är fallet och du är osäker så kan du besöka en kyrkogård och vandra runt för att titta på andra gravstenar. På så sätt kan du hitta en hel del inspiration. Du kanske tycker om typen av sten på en gravsten, formen på en och gravyren på en annan.

Ta god tid på dig att välja ut en sten som verkligen passar. Stenen ska stå på graven i minst 25 år och det är inget som måste finnas på direkten.

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Innan man väljer gravsten behöver man ta reda på vad det finns för bestämmelser för begravningsplatsen. Olika begravningsplatser har olika regler för hur gravstenarna får se ut.

Innan man sedan beställer den gravsten man är intresserad av behöver man skaffa ett tillstånd för att få uppföra stenen på den angivna gravplatsen. Man ansöker hos kyrkogårdsförvaltningen. Då fyller man i hur stenen ska se ut, vilka mått den ska ha och hur gravyren ska se ut. Notera att när du beställer gravsten via en gravstensleverantör, som exempelvis Lavendla Gravstenar, så sköter leverantören denna process.

Material och Utseende

Förr så såg alla gravstenar ganska lika ut men idag så är marknaden betydligt större. Du kan välja mellan olika former, material och gravyr. Gravstenar är vanligtvis rektangulära med någon rundning upptill. De finns varianter som står på höjden, bredden eller ligger ner på marken (häll). Det finns även gott om hjärtformade och andra specialformade stenar.

Gravstenar består vanligtvis av natursten, marmor, kalk, skiffer eller granit. Om man inte vill ha en sten, kan man t ex välja ett kors av trä eller järn att placera på graven.

Gravyr

När det gäller text på gravstenen så brukar namnet stå överst, eventuellt så står det till exempel ”Här vilar vår älskade” innan namnet. Under det så brukar det stå födelse- och dödsdatum. Man kan även gravera in en text eller vers på gravstenen om man önskar det. Om man vill så kan man skriva yrke på gravstenen, men det var vanligare att man gjorde så förr.

Texten på gravstenen kräver ibland underhåll och man kan räkna med att förgylld text håller upp till 10 år. Hållbarheten påverkas både av placeringen av gravstenen och hur luften är. På liggande gravstenar bör förgylld text undvikas. De flesta huggna texter kräver underhåll. Om man vill ha en helt underhållsfri gravsten så ska man välja en sten av granit med bronstext.

Flera namn på samma gravsten

Om man planerar att begravas intill varandra kan man välja att ha varsin gravsten eller dela. Om man ska dela på sten bör man planera så det finns plats för alla de namn som ska vara med. Om man delar efternamn kan det stå överst och sedan står förnamnen och datum nedan. Man skriver endast den avlidnes namn först och sedan kompletteras stenen med ytterligare namn och datum vid nästa dödsfall.

Olika underhållsbehov

Olika gravstenar behöver olika mycket underhåll. Gravstenar behöver tvättas några gånger per år då de påverkas av regn, lera och mossa. En gravstenen som har polerad yta är betydligt lättare att göra ren. Då räcker det med att spola den med en vattenslang och använda en tvättsvamp samt något lättare rengöringsmedel. Om gravstenen är grovslipad kan det ta lite mer tid. Använd en rotborste att skrubba med samt ett starkare tvättmedel. Är texten målad eller förgylld så måste du vara mycket försiktig när du tvättar gravstenen så texten inte blir sliten.

Begagnad gravsten

Många kyrkogårdar säljer begagnade gravstenar som blir över när en grav tas bort eller byts ut. Man kan köpa en begagnad gravsten för ca 5 00 – 2 000 kr och sedan lämna in den för omslipning och gravyr. Ett exempel är Kyrkogårdsförvaltningen i Kalmar.

Pris

Priset varierar mycket beroende på material, form och gravyr. Ett vanligt pris är ca 10 – 25 000 kr. Gravyr, frakt och montering brukar ingå i priset, men det är viktigt att ta reda på när man jämför priser hos olika leverantörer.

Om man vill komplettera med ett till namn på stenen, kostar det ca 4 000 kr inklusive frakt, montering och tvätt.

Om man vill slipa om stenen, kostar det ca 5 000 kr inklusive frakt, montering och tvätt.


Har du koll på din privatjuridik?

Vill du dela allt med sambon, eller bara bohaget? Står sommarstugan som enskild egendom eller giftorättsgods? Gör Lavendlas kostnadsfria snabbtest på 2 min och se vad just du behöver.

Ta kontroll över din juridiska situation redan idag!