tackkort

Hur skriver man tackkort efter begravning?

Det känns ofta väldigt tungt att skicka tackkort efter en begravning. Men det är viktigt att tacka för kondoleansen, blommorna och minnesgåvorna till begravningen och deltagande vid ceremonin.

Ett telefonsamtal kan ibland vara tillräckligt, men att ringa till flera personer och tacka för deltagandet i sorgen, kan bli övermäktigt. Det är oftast mycket bättre att sända ett tackkort till de som har visat uppmärksamhet i samband med dödsfallet och begravningen.

Tackkort kan vara utformade på olika sätt. Det vanligaste är dock ett vikt kort (ca 10 x 15 cm) med text inuti. På utsidan kan man t ex välja att ha en bild på den avlidne, en vacker blomma eller endast texten ”Tack”. Kortet läggs sedan i ett vitt kuvert och skickas till mottagaren.

Vem ska skicka Tackkort?

De är de närmast anhöriga som bör höra av sig eller skicka tackkort efter begravningen. I tackkortet kan man tacka för kondoleanser, blommor, minnesgåvor eller annan visad uppmärksamhet i samband med ett dödsfallet och begravningen. Tackkorten bör skickas inom en månad efter begravningen, men det är även ok om det dröjer lite längre, då de sörjande kanske inte orkar så snart.

Vad ska man skriva?

Det finns många vackra färdigtryckta kort med text som man kan beställa. Enligt vett och etikett är det ok att använda sig av färdigtryckta formuleringar, men det är att föredra att skriva några personliga rader för hand. Det kan dock vara svårt att finna orden som beskriver sorgen efter en avliden. Nedan har vi tagit fram några formuleringar som förhoppningsvis kan hjälpa till.


Har du koll på din privatjuridik?

Vill du dela allt med sambon, eller bara bohaget? Står sommarstugan som enskild egendom eller giftorättsgods? Gör Lavendlas kostnadsfria snabbtest på 2 min och se vad just du behöver.

Ta kontroll över din juridiska situation redan idag!


Förslag till formuleringar

  • För visad vänlighet och omtanke i min/vår stora sorg framföres härmed mitt/vårt varma och innerliga tack.
  • För allt vänligt deltagande i min/vår stora sorg framföres härmed mitt/vårt varma tack.
  • Tack för att du var med och hedrade min pappas minne
  • Tack för att du var med och hedrade [NAMN] minne
  • Ett varmt och innerligt tack för deltagande i sorgen
  • Ett varmt tack för alla bevis på vänlighet och deltagande i min stora sorg samt för alla vackra blommor.
  • Tack för att du var med på begravningen av min kära mamma
  • Tack för all omtanke som visats oss i vår sorg. Tack också för personligt engagemang, alla blommor och minnesgåvor som har bidragit till att hedra minnet av [NAMN].
  • Tack för omtanken vi fick när mamma dog. Vi uppskattar verkligen din vänskap och ditt engagemang.

Man väljer själv hur formellt eller personligt tackkorten ska formuleras. Ta hjälp av släkt eller vänner om det känns för jobbigt att utföra.