urna

Vad ska man tänka på när man väljer urna?

Det mesta går att ordna och en urna kan se ut på många olika sätt. Om du inte vet vad du vill ha så kan du få hjälp med att välja en urna som passar. Man brukar försöka att relatera urnan till den avlidne och göra den så personlig som möjligt.

Om man väljer att kremera någon som har avlidit så behövs en urna att lägga askan i. Om man väljer kremering är det heller inte lika bråttom med begravningen. En urna bör dock hittas så fort som möjligt och det är bra att börja leta så snabbt som möjligt.

Material

Urnor tillverkas i flera olika material. Materialet skall inte vara skadligt för miljön och ha en viss stabilitet för att klara en värdig hantering och jordtryck vid eventuell jordbegravning. De vanligaste material är:

  • Trä (t ex ek, björk, furu)
  • Lera/Keramik
  • Metall (t ex järn, koppar, zink, brons)
  • Papper/Kartong
  • Glas
  • Biologiska material (t ex Pressad Bark, Biofiber, Växtfiber)
  • Vattenlösligt material (Vid Sjösättning)
Utseende

Det finns massor av olika utseenden att välja på och utbudet av färger, mönster, graveringar och dekorationer är stort. Vissa urnor har inte ens formen utav en urna utan av något helt annat. En del människor satsar på en diskret urna i svart eller någon som är träfärgad medan andra vill ha en mer personlig urna när det gäller färg och form.

Skapa en personlig urna

Om den avlidne inte har gett några önskemål för urnan så kan det vara en bra idé att försöka spegla dennes personlighet så mycket som möjligt. Namnet på den avlidne eller annan text går att gravera in på urnan om man önskar. Det går även att få inbrända bilder på urnan och man kan pryda den med i princip vad som helst.

Pris

Priserna varierar en del för olika urnor men det vanligaste är att de kostar mellan ca 700 kronor till 3 000 kronor. Självklart stiger priset ännu mer om man vill förgylla urnan med till exempel guld eller ädelstenar.

När man ska sprida askan

De flesta krematorier i Sverige lämnar ut askan i en enkel pappkartong. Det går självklart bra att använda den om man vill, men det kan vara svårt att tömma den på ett tillfredsställande sätt. Många begravningsbyråer lånar därför ut specifika urnor som är utformade för att sprida askan. De har en mekanism som gör det lätta att sprida askan över land eller vatten. Ett annat alternativ kan vara att föra över askan till en behållare som lätt kan sköljas ur i vattnet efter utströendet.

Det finns även speciella urnor som man kan sänka ner i vatten för att slippa att askan blåser iväg i vinden. Urnan sänks ner i vattnet och löses sedan upp när den kommer i kontakt med vatten. Tänk dock på att om askan ska spridas på ett annat ställe än en begravningsplats, så måste man först ansöka om tillstånd från länsstyrelsen och i vissa län är det inte tillåtet att askan sänks ner i vattnet.

Du hittar mer information och ansöker om att sprida askan hos Länsstyrelsen. Här finns t ex Länsstyrelsen i Stockholms information.