urna

Vad ska man tänka på när man väljer urna?

Det mesta går att ordna och en urna kan se ut på många olika sätt. Om du inte vet vad du vill ha så kan du få hjälp med att välja en urna som passar. Man brukar försöka att relatera urnan till den avlidne och göra den så personlig som möjligt, dock finns det även en del praktiska detaljer man bör ha koll på.

Om man antingen väljer att kremera någon som har avlidit innan ceremonin eller väljer att gravsätta askan i urngrav/urnlund alternativt kolumbarium så behövs en urna. I andra fall, vid exempelvis gravsättning i minneslund behövs oftast ingen urna utses, man får då en anonym urna (vanligen i papp) kostnadsfritt.

Vanliga Urnmaterial

Urnor tillverkas i flera olika material. Materialet skall inte vara skadligt för miljön och antingen vara nedbrytbart (vanligast) eller icke-nedbrytbart (vid gravsättning i kolumbarium). De vanligaste material är:

  • Trä (t ex ek, björk, furu)
  • Lera/Keramik
  • Metall (t ex järn, koppar, zink, brons)
  • Papper/Kartong
  • Glas
  • Biologiska material (t ex Pressad Bark, Biofiber, Växtfiber)
  • Vattenlösligt material (Vid Sjösättning)

Urnans utseende

Det finns massor av olika utseenden att välja på och utbudet av färger, mönster, graveringar och dekorationer är stort. Detta val är helt personligt. Vissa urnor har inte ens formen utav en traditionell urna utan av något helt annat, exempelvis den moderna klotformade urnan Tellus (länk). En del människor satsar på en diskret urna i svart eller någon som är träfärgad medan andra vill ha en mer personlig urna när det gäller färg och form.

Skapa en personlig urna

Om den avlidne inte har gett några önskemål för urnan så kan det vara en bra idé att försöka spegla dennes personlighet så mycket som möjligt. Namnet på den avlidne eller annan text går att gravera in på urnan om man önskar.

Pris

Priserna varierar en del för olika urnor men det vanligaste är att de kostar mellan ca 700 kronor till 3 000 kronor.

När man ska sprida askan

De flesta krematorier i Sverige lämnar ut askan i en enkel pappkartong. Det går självklart bra att använda den om man vill, men det kan vara svårt att tömma den på ett tillfredsställande sätt.

Det finns även speciella urnor som man kan sänka ner i vatten för att slippa att askan blåser iväg i vinden. Urnan sänks ner i vattnet och löses sedan upp när den kommer i kontakt med vatten, exempel på en sådan urna är urnan Sand (länk). Tänk dock på att om askan ska spridas på ett annat ställe än en begravningsplats, så måste man först ansöka om tillstånd från länsstyrelsen och i vissa län är det inte tillåtet att askan sänks ner i vattnet.

Du hittar mer information och ansöker om att sprida askan hos Länsstyrelsen. Här finns t ex Länsstyrelsen i Stockholms information.

 

Fotnot: Denna artikel sågs över och uppdaterades 2019-01-16