minnesstund

Vad är en Minnesstund?

En viktig del av begravningen är minnesstunden som hålls efter själva ceremonin. Det är då den avlidnes anhöriga får chansen att minnas den som gått bort. Det finns då tid för samtal kring minnen utav den döde och anhöriga brukar även hålla tal.

Planering och tid är viktigt då du ska hålla minnesstund. Den avlidne bör få ett värdigt avslut där de anhöriga tillsammans får minnas denne. Hur du väljer att hålla minnesstunden är helt individuellt och kan göras på en rad olika sätt.

Var du vill hålla minnesstunden är helt upp till dig själv. Om begravningen har hållits i kyrkan så brukar man hålla till i det tillhörande församlingshemmet. Även vid borgerliga begravningar så finns det tillgång till lokaler nära att hålla till i. Man kan även ha minnesstunden i hemmiljö hos någon av de nära anhöriga.

Man brukar äta mat eller fika och dela med sig av minnen och upplevelser man haft med den som avlidit. Menyn bör anpassas efter vilken tidpunkt på dagen minnesstunden hålls. Vid lunchtid så passar det att äta någon typ av lunch. Maten bör anpassas efter årstiden och på vintern så passar det utmärkt med soppa och bröd och på sommaren passar det bättre med något kallt som till exempel rostbiff med hemmagjord kall potatissallad. Buffé är att rekommendera när du har flera gäster, så behöver du inte bekymra dig om att alla ska ha något att äta. Det funkar med såväl mat- som kakbuffé, beroende på när minnesstunden är.

Det finns en hel del att välja bland och om du känner dig osäker så rådgör med en anhörig eller cateringfirma. Om minnesstunden infaller på eftermiddagen så passar det bättre med lättare fika i form av exempelvis kaffe, fikabröd, smörgåsar, saft eller annan lättare dryck.

Det finns ingen speciell dukning som gäller vid tillfället i fråga och du får själv välja om du föredrar ett långbord eller många mindre bord. Vanligtvis använder man sig av vita dukar men andra färger fungerar också utmärkt. Att placera ut gästerna är att rekommendera då de slipper känna sig förvirrade över hur de kan sitta och den avlidnes familj får själva bestämma om de vill sitta tillsammans eller utspridda.


Har du koll på din privatjuridik?

Vill du dela allt med sambon, eller bara bohaget? Står sommarstugan som enskild egendom eller giftorättsgods? Gör Lavendlas kostnadsfria snabbtest på 2 min och se vad just du behöver.

Ta kontroll över din juridiska situation redan idag!


Det är vanligt att ha en enklare dekoration i lokalen. det kan vara med blommor eller annat som påminner om den avlidne. En bild på honom eller henne eller något annat som relateras till den avlidne kan ställas fram på exempelvis borden eller vid entrén. Du kan ställa upp ett så kallat minnesbord där fotografier, blommor och annat kan läggas och en eventuell gästbok som gästerna får skriva i kan läggas där bredvid. Det bör finnas en toastmaster eller värd för minnesstunden som håller i schemat för vilka som ska hålla tal, läsa dikter eller sjunga.

Men kom ihåg att det är du tillsammans med de andra anhöriga som utformar minnesstunden. Vill ni ha ett enkelt mål mat ihop är det ok. Det behöver inte vara en hel sittning eller fest, utan det är vad ni vill ha och vad ni tror att den avlidne hade velat ha.