gravskötsel

Hur sköter man om gravplatsen?

Du kan bestämma om du vill sköta din anhöriges gravplats själv eller om du vill att kyrkogårdsförvaltningen ska ta hand om gravskötsel. Olika typer av stenar och gravyr kräver olika mycket underhåll. Även blommor kräver olika mycket underhåll. Du väljer själv hur du vill göra med graven utefter hur mycket tid du har att ta hand om den.

Gravskötsel

Skötsel av gravplatsen ingår inte i varken kyrkoavgiften som alla Svenska kyrkans medlemmar betalar eller begravningsavgiften som alla de som är folkbokförda i Sverige betalar. De anhöriga kan antingen sköta gravplatsen själva eller så kan de köpa tjänsten hos kyrkogårdsförvaltningen. Gravskötsel är relativt enkelt om man bara vet hur man ska göra och vad man ska tänka på. Det som kräver skötsel är själva gravstenen, gräset runt omkring den och dekorationerna som består av en rabatt och eventuellt ljus och andra saker.


Har du koll på din privatjuridik?

Vill du dela allt med sambon, eller bara bohaget? Står sommarstugan som enskild egendom eller giftorättsgods? Gör Lavendlas kostnadsfria snabbtest på 2 min och se vad just du behöver.

Ta kontroll över din juridiska situation redan idag!


Skötsel av gravsten

När det gäller stenen så kräver olika alternativ olika mycket skötsel. Rent generellt så påverkas gravstenen utav placeringen samt väder och luftföroreningar. Om du väljer förgylld text så bör du förnya den ungefär vart femte år då den skavs bort allt eftersom. På liggande gravsten bör du inte alls använda dig utav förgylld text. Bronsingjuten text är ett mycket mer hållbart alternativ och om inte luften utsätts för några större luftföroreningar så behöver du inte underhålla texten alls. Väljer du det tillsammans med en sten i granit så får du en gravsten som inte kräver någon underhållning förutom tvättning.

Oavsett vad du har för typ av gravsten och text så måste du göra ren stenen emellanåt. De flesta stenar behöver bli rengjorda ungefär var tredje till var fjärde månad. Du rengör stenen genom att spola den med en vattenslang. Man använder ett mildare tvättmedel och en tvättsvamp för blanka stenar och ett starkare tvättmedel samt en rotborste för grovhuggna stenar. Var försiktig när du rengör gravyren så den inte blir avskavd.

Bevattning av gravblommor

Bevattning av gräset sköter kyrkogårdsförvaltningen men om du har blomster på graven så måste de vattnas och bytas ut då och då. Om du bor nära kyrkogården så kan du välja i princip vilka blommor som helst på sommaren. Detta under förutsättning att du har tid att gå dit varje eller varannan dag för att vattna dem. Hur ofta man måste vattna blommorna påverkas av vart graven är belägen i förhållande till solen. Blommor som har lång hållbarhet är liljor, ringblommor, ljung, penséer med flera.

Det finns speciella gravljus som du kan köpa till graven som brinner i cirka 20 timmar. Det finns en hel del lyktor som är riktigt fina att ha på graven.