Måste man ta hjälp av en begravningsbyrå?
Man måste inte ta hjälp av en begravningsbyrå. Som anhörig kan ta på sig ansvaret att kontakta alla instanser och se till att alla uppgifter inför begravningen blir utförda.
Det är dock ett ganska omfattande arbete och om man inte har anordnat en begravning tidigare är det mycket man behöver lära sig. Om man har släkt eller vänner med tidigare erfarenhet är det att föredra, men att ta beslutet att ordna begravningen själva bör dock övervägas en extra gång. Det kan bli jobbigare än man hade tänkt sig och en begravningsbyrå är oftast det bästa alternativet. Det är lätt att man inte är tillräckligt påläst eller att något viktigt glöms bort.
Ett allt vanligare alternativ är att anlita någon av de begravningsbyråer som låter er själva planera begravningen och sköta bokningen helt över telefon eller via deras bokningsverktyg online.
Ett allt vanligare alternativ är att anlita någon av de begravningsbyråer som låter er själva planera begravningen och sköta bokningen helt över telefon eller via deras bokningsverktyg online. Två aktörer som erbjuder detta alternativ är Lavendla Begravningsbyrå samt Wilja Begravning. Klicka på länkarna för att utvärdera dessa alternativ, givetvis kan de även bistå er på ett traditionellt sätt också.
Att tänka på om man ska ordna en begravningen själv:
- Se till att kroppen transporteras till bårhus om dödsfallet inträffade på annan plats än sjukhuset (bråttom).
- Beställ Kremering- & Gravsättningsintyg samt Dödsfallsintyg hos Skatteverket (beställ två exemplar vid kremering)
- Beställ och utforma Dödsannons. Ni kan använda detta verktyg för att skicka in er dödsannons (länk).
- Boka tid för begravning (bokas i församlingskyrka eller annat trossamfund). Alt lokal via kyrkogårdsförvaltningen om det avser en borgerlig begravning.
- Kontakta Präst eller annan förrättare (bokas i samband med bokning av begravningen)
- Planera med bårhuset för kistläggning och svepning. Samt transporter till och från ceremoni och gravplats/krematorium.
- Köp Kista (måste även köpas vid kremering)
- Köp Urna (vid kremering)
- Musik vid begravningen (Medlem i Svenska kyrkan enligt dennes ordning, annars får man ordna själv)
- Bestäm Gravsättning (ex. kistgrav, urngrav, minneslund, kolumbarium, askgravplats eller askgravlund). Vill man sprida askan på annan plats krävs tillstånd från Länsstyrelsen.
- Beställa Gravplats hos kyrkogårdsexpeditionen.
- Planera Minnesstund (boka t ex församlingshem eller en restaurang.) Vanligt att bjuda på kaffe och landgång eller kanske lunch.
- Skicka Tackkort till de som uttryckt sitt deltagande i sorgen
Försök även ta reda på om den avlidne hade några speciella önskemål om sin egen begravning. Om personen inte har några egna dokument i hemmet, kan de finnas lagrade hos Fonus, Lavendlas eller SBF i deras Vita Arkiv, Lavendla-arkivet respektive Livsarkiv. Läs mer om arkiven här: Vad är Vita Arkivet, Lavendla-arkivet och Livsarkivet?
Fotnot: Denna artikel sågs över och uppdaterades 2019-01-16