begravningsbyrå

Hur hittar man och väljer begravningsbyrå?

Det kan vara värt att lägga ner lite tid på att leta och upp välja begravningsbyrå. Arbetsmetoder och kostnader kan skilja en del, så se till att du hittar en byrå som du trivs med.

Begravningsbranschen

I Sverige finns det ca 750 begravningsbyråer. De rikstäckande aktörerna är Lavendla Begravningsbyrå, såväl som Fonus eller Svenska Begravningsbyråers Förbund (SBF).

Lavendla är primärt en digital aktör som blivit populär på senare år med sin höga kundnöjdhet. Lavendla finns representerade med lokala entreprenörer runt om i landet, men ger även rådgivning online för den som vill hålla nere kostnaderna men ändå få samma service.

Fonus är en kooperativ förening, vilket innebär bland annat att Fonus är religiöst och politiskt neutralt och ägs av medlemmar som vill främja föreningens syfte.

SBF är en medlemsorganisation med ca 400 auktoriserade begravningsbyråer. Att vara auktoriserad innebär att man måste uppfylla vissa krav från organisationen.

1. Hitta begravningsbyråer

Börja med att leta upp de aktörer som finns på din ort. Lättast brukar vara att använda sökmotorer som Google eller liknande.

2. Välj begravningsbyrå

Efter du har tagit reda på vilka begravningsbyråer som finns på orten är det dags att ta ett beslut. Inom en vecka efter dödsfallet bör du ha hittat en begravningsbyrå för att hinna med allt inför begravningen.

Fråga vänner och bekanta
Kanske någon i släkten har erfarenhet av någon begravningsbyrå som de blev nöjda med. Eller fråga vänner och bekanta som har erfarenhet. Du kan även söka på företagsnamnet på internet och se om det finns tidigare kunder har lämnat betyg eller feedback om företaget på någon hemsida.

Ring
Ring olika begravningsbyråer för att få en bättre uppfattning om dem. Det viktiga är att få en bra kontaktperson på begravningsbyrån.

Begär offert
Priserna kan ibland skilja sig en del mellan byråer och det kan vara skönt att veta ungefär vad det kommer att kosta. Tänk dock på att om du ber om offert bör du ha bestämt i stora drag vad du vill att begravningsbyrån ska hjälpa till med. Begravningen bekostas av dödsboet. Om dödsboet saknar tillgångar, kan man få hjälp av kommunen med en enkel begravning.

3. Planera begravningen

När ni har bestämt er för en begravningsbyrå, får ni en person som är ansvarig för er begravning. Tillsammans diskuterar ni igenom alla praktiska saker och hur ni vill att begravningen ska utformas. Var aldrig rädd för att ställa frågor och fråga hellre för mycket än för lite. Personer som arbetar med begravningar är vana att hjälpa personer i sorg.