begravningsbyrå

Hur hittar man och väljer begravningsbyrå?

Det kan vara värt att lägga ner lite tid på att leta och upp välja begravningsbyrå. Arbetsmetoder och kostnader kan skilja en del, så se till att du hittar en byrå som du trivs med.

Begravningsbranschen

I Sverige finns det ca 750 begravningsbyråer. De rikstäckande aktörerna är Lavendla Begravningsbyrå, såväl som Fonus.

Lavendla är en byrå blivit populär på senare år med sin höga kundnöjdhet. Lavendla finns representerade med lokala entreprenörer runt om i landet, men ger även rådgivning online för den som vill hålla nere kostnaderna men ändå få samma service.

Fonus är en kooperativ förening, vilket innebär bland annat att Fonus är religiöst och politiskt neutralt och ägs av medlemmar som vill främja föreningens syfte.

1. Hitta begravningsbyråer

Börja med att leta upp de aktörer som finns på din ort. Du kan se hela listan här på sidan.

2. Läs kundomdömen och utvärdera olika rådgivare

trustpilot.se kan du läsa kundomdömen från de flesta byråer. Kom ihåg att det däremot inte är någon garanti att du får en bra kontaktperson bara för byrån har hög kundnöjdhet. Säkerställ att du får hjälp av en rådgivare som också har hög kundnöjdhet. På ex Lavendla kan du läsa kundomdömen på enskilda begravningsrådgivare och välja vilken person du vill få hjälp av.

3. Välj begravningsbyrå och begravningsrådgivare

Efter du har tagit reda på vilka begravningsbyråer som finns på orten är det dags att ta ett beslut. Inom 3 dagar efter dödsfallet bör du ha hittat en begravningsbyrå för att hinna med allt inför begravningen.

Fråga vänner och bekanta
Kanske någon i släkten har erfarenhet av någon begravningsbyrå som de blev nöjda med. Eller fråga vänner och bekanta som har erfarenhet. Du kan även söka på företagsnamnet på internet och se om det finns tidigare kunder har lämnat betyg eller feedback om företaget på någon hemsida.

Prata direkt med begravningsrådgivaren
Ring olika byråer och prata med olika rådgivare för att få en bättre uppfattning om dem. Det viktiga är att få en bra kontaktperson på begravningsbyrån.

Begär offert
Priserna kan ibland skilja sig en del mellan byråer och det kan vara skönt att veta ungefär vad det kommer att kosta. Tänk dock på att om du ber om offert bör du ha bestämt i stora drag vad du vill att begravningsbyrån ska hjälpa till med. Begravningen bekostas av dödsboet. Om dödsboet saknar tillgångar, kan man få hjälp av kommunen med en enkel begravning.

3. Planera begravningen

När ni har bestämt er för en begravningsbyrå, får ni en person som är ansvarig för er begravning. Tillsammans diskuterar ni igenom alla praktiska saker och hur ni vill att begravningen ska utformas. Var aldrig rädd för att ställa frågor och fråga hellre för mycket än för lite. Personer som arbetar med begravningar är vana att hjälpa personer i sorg.