dödsannons

Vad är en dödsannons?

En dödsannons är den annons man skickar in till tidningen för att tala om att någon närstående har avlidit. Den skickas till den lokala tidningen alternativt om man har flera lokala tidningar. Om den avlidne hade vänner eller släktingar på annan ort så är det en god idé att skicka in dödsannonsen även till den ortens lokala tidning/tidningar.

Hos de flesta begravningsbyråer kan man även välja att publicera dödsannonsen på internet. Det kan vara praktiskt för de som inte prenumererar på den lokala tidningen. Annonsen visas då på Familjesidan.se.

Dödsannonsens innehåll

Dödsannonsen huvudsyfte är att tala om att någon har avlidit, men kan även innehålla information om tid och plats för ceremoni/minnesstund, en dikt eller vers samt symboler. Vill man bara att de närmaste ska komma så kan man skriva att ”begravningen sker i kretsen av de närmaste” och sedan skicka inbjudan per post till de man vill ska närvara.

Begravningsbyrån hjälper ofta till med utformningen av annonsen och kontaktar även tidningen man vill att den ska publiceras i. Du kan självklart utforma och skicka in dödsannonsen själv om du vill det.

Läs mer här: Hur skriver man en dödsannons?

Vad kostar det?

En dödsannons kostar vanligtvis mellan 2.000-3.000 kr, men det skiljer mycket mellan olika tidningar och det är inte ovanligt att priset varierar mellan 1.000-5.000 kr. Det finns dock inget tvång att man måste skicka in en dödsannons, utan det är frivilligt och inget man måste göra.

När ska annonsen skickas in?

Man kan välja själv när man vill sätta in annonsen men det bör vara inom de närmaste veckorna efter dödsfallet. Om annonsen sätts in innan begravningen så kan man skriva vart och när begravningen äger rum. På så sätt får alla som var vänner och bekanta med den avlidne chansen att gå på begravningen.

Dödsannonser på internet

Om man inte läser dagstidningar, kan det kanske kännas konstigt eller omodernt att skicka in en dödsannons. Då kan ett alternativ vara att lägga upp en dödsannons på internet. Det brukar vanligtvis benämnas minnessida och innehåller fakta, bilder och annan information om den avlidne. Man kan antingen använda sig av färdiga tjänster eller skapa en egen hemsida. Det finns även tjänster där du kan generera en QR-kod till gravstenen. Med hjälp av koden kan de som besöker graven enkelt hitta minnessidan på internet via mobilen.