Dödsannons

Hur skriver man en dödsannons?

När någon har avlidit så brukar de efterlevande sätta in en dödsannons i tidningen för att berätta för omgivningen om vad som har hänt. Dödsannonserna kan utformas på olika sätt. De kan även fungera som inbjudan till begravning eller minnesstund.

För att se exempel på riktiga annonser och minnessidor, klicka här.

Rubrik

Rubriken anpassas efter vem eller vilka som har skickat in annonsen. Är det en hel familj kan annonsen börja med ”Vår kära”, ”Vår älskade”, ”Min älskade mor/far” eller ”Min älskade make/maka” följt av namnet på den avlidne. Under namnet på den avlidne brukar man skriva födelsedag samt dödsdag.

Symboler

Till annonsen brukar man använda en symbol av något slag. Om den avlidne var medlem i någon föreningen, kan man använda den symbolen eller ett kors, duva eller blomma. Här hittar du de symboler som många begravningsbyråer använder sig av.

Text

Först i dödsannonsen brukar eventuell efterlevande maka/make stå. Därefter eventuella barns namn. Har dessa egna familjer lägger man till namnet på respektive maka/make och eventuella barnbarnens namn. Man kan också skriva eventuella barns namn ”med familj”. Vänner och släktingar kan också nämnas, antingen vid namn eller bara som ”vänner och släktingar”.

Om man annonserar före begravningen, kan man lägga till information om begravningen och minnesstunden. Man kan även passa på att informera om man har några speciella önskemål, som t ex ljus klädsel under ceremonin eller minnesgåvor till något speciellt ändamål.

Om man vill hålla begravningen privat kan man skriva att ”begravningen sker i kretsen av de närmaste” och sedan skicka inbjudan per post till de man vill ska närvara.

Avslutning

I slutet av dödsannonsen kan man skriva några personliga ord eller en dikt eller vers.


Har du koll på din privatjuridik?

Vill du dela allt med sambon, eller bara bohaget? Står sommarstugan som enskild egendom eller giftorättsgods? Gör Lavendlas kostnadsfria snabbtest på 2 min och se vad just du behöver.

Ta kontroll över din juridiska situation redan idag!