svepning

Vad är Svepning?

Svepning innebär att man gör kroppen redo inför begravningen. Kroppen rengörs och en vit svepningsskjorta alternativt den avlidnes egna kläder används. Föremål som betydde mycket för den avlidne får även läggas ner i kistan.

Det är begravningsbyrån som tar hand om svepningen efter de anhörigas önskemål. Ibland har den avlidne uttryckt sina egna önskemål för hur han eller hon vill svepas och om så inte är fallet så får de anhöriga gemensamt komma överens om hur det ska gå till. Det finns möjlighet att få närvara vid svepningen om man önskar. Det är inte vanligt, men då kan man se att allt blir som man vill.

Innan påklädningen så tvättas kroppen och håret läggs till rätta. Ibland sminkas även kroppen om kistan ska vara öppen vid begravningsceremonin.

Klädsel för den avlidne

Oftast så kläs den döde i en vit svepningsskjorta som begravningsbyrån står för. Man kan även lämna kläder till begravningsbyrån som man önskar att personen ska kläs i. Det kan vara finkläder eller kläder ifrån en speciell dag som till exempel bröllopsdagen som den avlidne har på sig vid begravningen i så fall. Om kläderna skulle vara för små, kan man klippa upp dem på ryggen.

Om man vill köpa nya kläder till kroppen så är det en bra idé att ta en storlek större då det blir enklare för begravningsbyrån att klä den avlidne på så sätt. Tänk på att även skicka med underkläder och strumpor.

Om den avlidnes kropp har förändrats tillräckligt mycket så kan det ibland vara svårt att klä personen. I så fall så är ett vitt skynke det bästa att svepa in kroppen i.

Minnessaker i kistan

I samband med svepningen kan man lämna saker i kistan tillsammans med den avlidne. Det kan vara fotografier, brev, prydnader, smycken och andra personliga tillhörigheter. Föremål som är explosiva eller brandfarliga får ej läggas ned i kistan.

Avsked efter Svepningen

Efter svepningen så brukar de släkt och vänner som vill få ta farväl innan begravningen om kistan inte ska vara öppen vid själva ceremonin. Hur man vill göra är helt upp till var och en. Vissa känner att det är bättre att ta farväl av kroppen medan andra anser att det inte är någon mening med det då själen redan har vandrat iväg.


Har du koll på din privatjuridik?

Vill du dela allt med sambon, eller bara bohaget? Står sommarstugan som enskild egendom eller giftorättsgods? Gör Lavendlas kostnadsfria snabbtest på 2 min och se vad just du behöver.

Ta kontroll över din juridiska situation redan idag!