begravningsförrättare

Hur hittar man en borgerlig begravningsförrättare?

Leta efter en passande begravningsförrättare i god tid och prata noga igenom hur begravningsceremonin ska se ut. Det finns inga riktlinjer för hur ceremonin ska utformas utan det väljer man helt själv.

Vid en borgerlig begravning finns det ingen präst som håller i ceremonin. Personen som håller i begravningen brukar kallas för begravningsförrättare eller officiant. Det finns inga formella krav på vem som kan vara förrättare och det går att hitta dem via olika kanaler:

  • Begravningsbyrån
    Det vanligaste är att begravningsbyrån har en egen begravningsförrättare eller hjälper till att hitta en. Begravningsbyrån har mycket erfarenhet och ett stort kontaktnät och bör kunna erbjuda en förrättare som passar den typ av begravning man önskar.
  • Kommunen
    Kommunen utser personer som kan anlitas som begravningsförrättare. De behöver inte ha någon speciell behörighet eller kompetens, utan är personer som kommunen har förtroende för och rekommenderar. Det brukar vara ca 1-5 personer som man kan hitta kontaktuppgifter till på kommunens hemsida.
  • Privata tjänster
    Det finns även personer och företag som erbjuder sina tjänster som begravningsförrättare. Här finns exempelvis en lista med över 20 borgerliga officianter som leder borgerlig begravning.
  • Vän eller anhörig
    Man kan även låta en anhörig eller vän leda begravningen. Om det finns någon som passar för uppdraget och känner sig bekväm med det, så finns det inga hinder.
Begravningsförrättarens uppgifter

Den man har utsett till begravningsförrättare kommer precis som en kyrklig präst hålla i begravningsceremonin och tala vid den. Begravningsförrättaren kan både prata med kristen innebörd vid ceremonin eller helt utesluta det. Man får själv bestämma vad han eller hon ska prata om. Oftast inriktar man sig på den avlidnes liv som har varit istället för livet efter döden som vid kyrkliga och kristna begravningar. Olika begravningsförrättaren arbetar på olika sätt, men de kan exempelvis även hälsa gästerna välkomna, läsa dikter, sjunga, spela musik o.s.v.

Planering

Se till att få träffa begravningsförrättaren i förväg och prata grundligt igenom hur ceremonin ska se ut och var ceremonin ska hållas. Sätt er ner och prata i god tid innan begravningen om vad som ska sägas om den avlidnes liv. Det kan vara allt om hur denne var som person och vilka fina kvaliteter han eller hon hade och minnen ifrån livet som var. Bestäm vad som ska sägas långt i förväg så har du tid att ändra och lägga till eftersom.

Du får välja helt själv om du vill göra ceremonin enkel eller större och mer formell. Se till så att alla anhöriga som är inblandade är överens om hur ceremonin ska framföras.

Var inte rädd för att be om att få byta begravningsförrättare om du känner att den du valt trots allt inte passar.

Kostnad

Vid kontakt via begravningsbyrå, så informerar de om hur mycket begravningsförrättaren kommer att kosta.

När man anlitar en begravningsförrättare från kommunen brukar det finnas ett fast pris, oavsett vem av de rekommenderade personerna man väljer. Priset ligger ofta runt 1000 kr, men det kan variera mellan olika kommunen och i vissa kommuner är det t o m gratis.