lokal

Var kan man hålla en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning kan hållas nästan var som helst. Man kan vara inomhus eller utomhus. Det finns inga krav på vilka lokaler man ska välja eller hur lokalen ska vara utformad.

Man bestämmer själv hur man vill utforma en borgerlig begravning. Det går lika bra att hålla ceremonin inomhus som utomhus och den kan vara i hemmet, vid havet, vid graven eller annan lämplig lokal. De vanligaste alternativen är:

  • En lokal i anslutning till gravplatsen som erbjuds av kyrkan eller kommunen.
  • Vid graven i samband med gravsättningen av kistan eller urnan.
  • Direkt efter kremeringen över den avlidnes urna.
  • När man sprider askan.
  • En plats eller lokal med betydelse för den avlidne.

Vill man hålla ceremonin på en offentlig plats utomhus krävs tillstånd från markägaren.

Se förslag på lokaler för borgerlig begravning här.

Lokaler för borgerlig begravning

I begravningsavgiften som alla bokförda i Sverige betalar ingår anvisad lokal för ceremoni, kremering och gravplats. Sedan den 1 januari 2000 är det huvudmannen för begravningsverksamheten ansvar att erbjuda en lokal för borgerlig begravning. Huvudmannen är Svenska kyrkan i alla kommuner utom Stockholm och Tranås. Där är det respektive kommun som ansvarar för begravningsverksamheten.

Ofta är lokalen ett kapell i anslutning till begravningsplatsen som man har möjlighet att använda till borgerliga begravningar. Kapellet används ofta även till kyrkliga begravningsceremonier, men ska kunna inredas neutralt utan religiösa inslag.

Följande gäller i Sveriges tre största städer:

  • Stockholm
    Stockholm har 13 kapell tillgängliga för borgerlig begravning. Kapellens ligger i anslutning till begravningsplatser och kan inredas neutralt utan religiösa symboler. I de större kapellen kan man få en organist som spelar vid ceremonin. Man har även möjlighet att använda egen musik från CD, USB eller Smartphone vid begravningsceremonin. Läs mer på Stockholm kommuns hemsida!
  • Göteborg
    I Göteborg finns det kapell i anslutning till Västra kyrkogården, Östra kyrkogården, Kvibergs kyrkogård, Fridhems kyrkogård och Billdals kyrkogård. Kapellen används av kyrkan, men får även användas till borgerliga begravningar och kan inredas utan religiösa inslag. Läs mer på Göteborg kommuns hemsida!
  • Malmö
    I Malmö finns det kapell i anslutning till Fosie kyrkogård, Limhamns kyrkogård, S:t Pauli mellersta kyrkogård och Östra kyrkogården. Kapellen används av kyrkan, men får även användas till borgerliga begravningar och kan inredas utan religiösa inslag. Läs mer hos Malmö kyrkogårsförvaltnings hemsida!

På en del mindre orter kan det vara dåligt utbud på borgerliga begravningslokaler. Ta reda på vad det finns för tillgängliga lokaler på din ort genom att kontakta Svenska kyrkan (kontakta kommunen om du bor i Stockholm och Tranås).

Man kan självklart även välja en annan lokal än den anvisade, men det innebär i regel kostnader för hyra.