arvstvist

Hur undviker man en arvstvist?

Det bästa sätter att förebygga arvstvister är att skriva ett tydligt testamente och förvara det på rätt sätt. Om du råkar ut för en arvstvist så är det viktigt att fundera över om vinsten är värd insatsen och om du har rätt till det du gör anspråk på. Arvstvister är oftast riktigt obehagliga att gå igenom och de kan ta fram många dolda sidor hos människor.

När någon som står en nära dör så är sorgen riktigt svår att bearbeta. Ännu värre blir det om man gör sig ovän med de som står en nära. Många relationer har förstörts på grund utav arvstvister och det är väldigt tråkigt att sådant händer. Då känslorna ofta svallar en del efter att en nära anhörig har gått bort så är det lätt hänt att alla inte visar sina bästa sidor. Det blir då ännu svårare att komma överens om eventuella oklarheter i arvet.

Den vanligaste arvstvisten sker mellan barn till den bortgångne. Om ett barn får ärva mer så kan det väcka mycket starka känslor. En annan vanlig anledning är att det finns oklarheter i testamentet som till exempel att personen som har avlidit enbart berättade muntligt vilka som skulle få vad. Det är också väldigt vanligt att om en man eller kvinna har gift sig med någon ny så kan det bli problem mellan denne och barnen.

Det bästa man kan göra för att förebygga att ens tillgångar startar en arvstvist efter att man har dött är att skriva ett tydligt testamente. Med hjälp av en jurist så blir skrivandet mycket enklare. Efter att testamentet är färdigskrivet så finns det möjlighet att förvara det hos en speciell så kallad testamentesförvaring eller hos Fonus. Det är även en bra idé att förvara testamentet i ett bankfack. Att ha det hemma är inte att rekommendera då det kan komma bort vid till exempel brand eller inbrott. Eventuella försäkringar bör även dokumenteras och förvaras på samma plats som testamentet.

Om en arvstvist uppstår så är det bäst att försöka diskutera den med alla inblandade parter och på ett lugnt och sansat sätt försöka komma fram till en lösning på problemet. I värsta fall så slutar det med att alla inblandade parter tar hjälp av advokater som i slutändan har kostat så mycket att arvet inte blir värt att bråka om. Om man känner sig tvungen att kontakta en jurist då det inte finns någon annan utväg så ska man vara mycket noggrann med att komma överens om priser med denne innan och veta att det verkligen är värt det.

Man ska dessutom ha en klar bild utav exakt vad man är ute efter i arvet och om man har rätt till det. Om motparten skaffar en bra jurist så är det ingen mening att göra anspråk på något som man inte är helt säker på att man bör ha.