sorg

Hur hanterar man sorg?

Det är viktigt att gå igenom sorgen utan att stänga av sina känslor, från början till slut. Det tar olika lång tid att bearbeta sorg och man gör det på helt skilda sätt. Det bra att komma ihåg att vid svåra situationer finns det alltid hjälp och stöd att få utifrån.

Man kommer aldrig riktigt över att någon som stod en väldigt nära har dött. Däremot kan man lära sig att hantera sorgen och istället för att känna sig ledsen hela tiden så kan man känna glädje över de minnen man har kvar. Detta tar självklart olika lång tid för olika människor. Hur man bearbetar sorg är väldigt individuellt. Saknaden kommer alltid att finnas kvar och speciellt under den första tiden så kommer känslorna att gå väldigt mycket upp och ner.

Det viktigaste för att kunna gå vidare är att man verkligen tar sig tid att sörja och inte stänger ute alla känslor. Förr eller senare måste man ta itu med dem ändå. Det finns människor som har haft nära anhöriga som har dött och helt stängt sorgen ute och levt sina liv som vanligt för att flera år senare totalt bryta samman och vägra gå utanför dörren för att något betydligt mindre har inträffat.

Chock känslor och skuld

Den första känslan som man som anhörig brukar drabbas av är chock. Den känslan är som absolut starkast då någon dött hastigt i en olycka eller liknande. När någon som är alldeles för ung för att dö gör det är känslan av overklighet som starkast. Som son eller dotter så vet man med sig under hela livet att ens föräldrar någon gång kommer att dö. Som förälder så förväntar man sig inte att få uppleva sina barns död. När något sådant händer är känslan av chock mycket större.

Känslor av skuld är också vanligt även då de inte alls är befogade. Om någon till exempel dött i en bilolycka så är tankar som ”varför tvingade jag inte honom/henne att följa med mig på den där konserten istället så hade detta aldrig hänt” mycket vanliga. Att känna skuld är en naturlig reaktion som oftast försvinner med tiden då man har hunnit inse vad som hänt och kunnat ta sitt förnuft till fånga.

När chocken har upphört så infinner sig oftast en stark känsla av tomhet. Livsgnistan försvinner helt och det kan ofta vara svårt att se någon mening med att ens kliva upp ur sängen på morgonen. Då bör man ta ledigt ifrån jobbet ett tag för att kunna få sörja riktigt med en gång. Det kan ta väldigt lång tid innan man känner sig manad att återgå till sitt normala liv igen.

Efter det så brukar man kunna få perspektiv på vad som hänt. Det är då man måste hitta en väg att orka leva vidare. Det kommer att kännas bättre med tiden även då man aldrig helt släpper vad som hänt. Det finns hjälp att få genom terapi och samtalsgrupper för andra nära anhöriga till dödsoffer.

Om man upplever en mycket djup depression eller har tankar på att ta sitt eget liv så bör man söka hjälp snarast. Olika människor hittar olika sätt att bearbeta sorgen. För vissa kan det kännas bra att skriva ner sina känslor. Andra tycker bättre om att prata med andra som är i liknande situationer.